Денес е четврток, 13 јуни 2024
ПочетокФилмовиСите анимирани филмови од DC Universe досега, нивниот редослед и поврзаност!

Сите анимирани филмови од DC Universe досега, нивниот редослед и поврзаност!

Во продолжение ќе го проследиме целиот универзум на анимираните филмови oд DC. Некој од филмовите се самостојни а дел од нив имаат и меѓусебна поврзаност.

Од 2007 година Warner Bros. имаат изработено над 40 оригинални анимирани филмови базирани на карактерите од DC стриповите. Во последните неколку години Warner Bros издаваат по два или три филмови годишно со тоа што дел од нив се самостојни филмови а дел од нив се поврзани. Анимираниот DC универзум нема официјален редослед на гледање. Ние направивме неколку поделби на анимираните филмови и предлог за редоследно гледање.

Ова е листата на сите оригинални анимирани DC филмови издадени до сега!

 • Superman: Doomsday (2007)
 • Justice League: The New Frontier (2008)
 • Batman: Gotham Knight (2008)
 • Wonder Woman (2009)
 • Green Lantern: First Flight (2009)
 • Superman/Batman: Public Enemies (2009)
 • Justice League: Crisis on Two Earths (2010)
 • Superman/Batman: Apocalypse (2010)
 • Under the Red Hood (2010)
 • All-Star Superman (2011)
 • Green Lantern: Emerald Knights (2011)
 • Batman: Year One (2011)
 • Justice League: Doom (2012)
 • Superman vs. The Elite (2012)
 • The Dark Knight Returns – Part 1 (2012)
 • The Dark Knight Returns – Part 2 (2013)
 • Superman: Unbound (2013)
 • Justice League: The Flashpoint Paradox (2013)
 • Justice League: War (2014)
 • Son of Batman (2014)
 • Batman: Assault on Arkham (2014)
 • Justice League: Throne of Atlantis (2015)
 • Batman vs. Robin (2015)
 • Justice League: Gods and Monsters (2015)
 • Batman: Bad Blood (2016)
 • Justice League vs. Teen Titans (2016)
 • Batman: The Killing Joke (2016)
 • Justice League Dark (2017)
 • Teen Titans: The Judas Contract (2017)
 • Batman and Harley Quinn (2017)
 • Batman: Gotham by Gaslight (2018)
 • Suicide Squad: Hell to Pay (2018)
 • Constantine: City of Demons (2018)*
 • The Death of Superman (2018)
 • Reign of the Supermen (2019)
 • Justice League vs. the Fatal Five (2019)
 • Batman Hush (2019)
 • Wonder Woman: Bloodlines (2019)
 • Superman: Red Son (2020)
 • Justice League Dark: Apokolips War (2020)
 • Superman: The Man of Tomorrow (2020)
 • Batman: Death in the Family (2020)
 • Batman: Soul of the Dragon (2021)
 • Justice Society: World War II (2021)
 • Batman: Long Halloween – Part 1 (2021)
 • Batman: Long Halloween – Part 2 (2021)

Constantine: City of Demons не е официјален анимиран оригинален DC филм од Warner Bros. но е дел од универзумот и е продолжение на Justice League Dark.

Пред да започнеме со поделбата ова се неколку кратки анимирани DC филмови издадени од Warner Bros. Кратките анимирани филмови можете да ги гледате по ваш редоследен избор!

 • The Spectre (2010)
 • Jonah Hex (2010)
 • Green Arrow (2010)
 • Superman/Shazam! The Return of Black Adam (2010)
 • Catwoman (2011)
 • Nightwing and Robin (2015)
 • Kamandi: The Last Boy on Earth (2021)

Првата поделба е на самостојни филмови кој можете да ги гледате по каков било редослед но моја препорака е да започнете токму од овде. Ова е колекција на DC анимирани филмови кој се адаптација на едни од најдобрите приказни во стриповите како: Year One and Flashpoint, Batman:Assault on Arkham, The Killing Joke и многу други.

 • Superman: Doomsday (2007)
 • Justice League: The New Frontier (2008)
 • Batman: Gotham Knight (2008)
 • Wonder Woman (2009)
 • Justice League: Crisis on Two Earths (2010)
 • Under the Red Hood (2010)
 • All-Star Superman (2011)
 • Batman: Year One (2011)**
 • Justice League: Doom (2012)
 • Superman vs. The Elite (2012)
 • Superman: Unbound (2013)
 • Batman: Assault on Arkham (2014)
 • Justice League: Gods and Monsters (2015)
 • Batman: The Killing Joke (2016)
 • Batman: Gotham by Gaslight (2018)
 • Superman: Red Son (2020)
 • Batman: Death in the Family (2020)
 • Batman: Soul of the Dragon (2021)

The Catwoman кратките анимирани филмови се поврзани со Batman: Year One .

Batman:Assault on Arkham анимираниот филм е поврзан со Batman: Arkham видеоигирите.

Green Lantern често го гледаме во повеќето анимирани филмови но има два самостојни Green Lantern филмови кој се поврзани меѓусебе но не се поврзани со никој од останатите анимирани филмови.

 • Green Lantern: First Flight (2009)
 • Green Lantern: Emerald Knights (2011)

Superman и Batman карактери што ги гледаме скоро насекаде во секој филм, анимиран филм, ТВ серија или стрип исто така имаат два анимирани филмови кој се адаптација на стриповите Superman/Batman и се поврзани меѓусебно но не се поврзани со ниту еден друг анимиран филм од DC универзумот.

 • Superman/Batman: Public Enemies (2009)
 • Superman/Batman: Apocalypse (2010)

The New 52!

Најдолгата листа на DC анимирани филмови, каде што сите филмови од оваа листа се продолженија еден на друг или имаат мали и големи поврзаности! Ако сте за еден долг маратон на гледање анимирани DC филмови како една голема приказна од DC универзумот ова е поделбата и редоследот за вас!

 • Justice League: The Flashpoint Paradox (2013)
 • Justice League: War (2014)
 • Son of Batman (2014)
 • Justice League: Throne of Atlantis (2015)***
 • Batman vs. Robin (2015)
 • Batman: Bad Blood (2016)
 • Justice League vs. Teen Titans (2016)
 • Justice League Dark (2017)
 • Teen Titans: The Judas Contract (2017)
 • Suicide Squad: Hell to Pay (2018)
 • Constantine: City of Demons (2018)
 • The Death of Superman (2018)
 • Reign of the Supermen (2019)
 • Batman Hush (2019)
 • Wonder Woman: Bloodlines (2019)
 • Justice League Dark: Apokolips War (2020)

Краткиот анимиран филм Nightwing and Robin е поврзан со анимираниот филм Justice League: Throne of Atlantis.

DC Rebirth

Следни два анимирани филмови кој би требало да ги погледнете се двете нови адаптации од стриповите на Superman. Овие два анимирани филмови се исто така поврзани меѓу себе но не се поврзани со останатите филмови.

 • Superman: The Man of Tomorrow (2020)
 • Justice Society: World War II (2021)

После Superman и Green Lantern со по два одлични анимирани филмови кој се поврзани еден со друг, тука се и двата анимирани филмови за Batman кој треба да ги погледнете како една целина.

 • The Dark Knight Returns – Part 1 (2012)
 • The Dark Knight Returns – Part 2 (2013)

И за крај една од најдобрите приказни некогаш создадени во светот на DC стриповите.

 • Batman: Long Halloween – Part 1 (2021)
 • Batman: Long Halloween – Part 2 (2021)

Првиот дел од анимираниот филм ќе го гледаме на 22 Јуни а неговото продолжение на 27 Јули 2021 година. Ако сакате да прочитате повеќе за дејството и стрипот со наслов Batman: Long Halloween кликнете ТУКА.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тино
Тиноhttps://www.comics.mk
Ја сум Тино дел од тимот на комиксмк, огромен обожавател на филмот, стриповите, видео игрите и се што е поврзано со поп културата.
ПОВРЗАНО

ОСТАВИ ОДГОВОР

Внесете го вашиот коментар!
Внесете го вашето име

- Реклама -

НАЈПОПУЛАРНО